Sisteme de crestere a pasarilor

Un nou domeniu aflata in plina dezvoltare, in zilele noastre, este avicultura sau asa numita cresterea pasarilor domestice. Cresterea pasarilor este o ramura a cresterii animalelor domestice avand ca si scop principal obtinerea unor produse animale specifice care au o valoare economica ridicata.

Pentru ca cineva sa se poate ocupa de cresterea pasarilor domestice, are nevoie de o ferma de pasari care se afla, la momentul actual, printre afacerile de succes care se poate initia in domeniul agricol. Pentru a putea deschide o ferma de pasari domestice, in primul rand aveti nevoie de un teritoriu destul de mare in functie de numarul de pasari pe care doriti sa cresteti. In al doilea rand trebuie asigurat un microclimat corespunzator indiferent de anotimp, precum si o biosecuritate potrivita.

Majoritatea oameniilor care vor sa deschida o ferma de pasari, se ortienteaza spre o ferma de pui, atat pentru cresterea puilor de carne cat si pentru a creste gaini de oua. Pentru a putea asigura confortul necesar pasarilor, trebuie sa se asigure: furajare, realizata prin siloz, transportor furaje si hranitori, adaptare, realizata cu nipluri si cu dozatoare de medicamente, ventilatie cu ajutorul ventilatoarelor si a clapatilor cu admisie aer, control prin calculatoare climatizate, incalzire cu radiante si iluminare pentru o buna dezvoltare a pasarilor.

Fermele de pasari domestice au o valoare economica ridicata prin asigurarea unor produse animale specifice, care la randul lor pot fi produse principale si secundare. Produsele principale ale pasarilor domestice sunt ouale, carnea si ficatul gras. Produsele secundare ale pasarilor domestice sunt puful si grasimea. Produsele secundare au o valoare economica mai scazuta decat cele principale, dar tot au o valoare apreciabila. Fermiere pot gastiga mult prin vinzarea produselor prime, dar totodata este bine de stiu ca o astfel de ferma necesita o investitie mai mare la inceput.

Printre materiile prime cele mai importante sunt oul si carnea de pasare. Oul are o valoare nutritiva crescuta si reprezinta un aliment pretios pentru om si in acelasi timp este o materie prima indispensabila pentru industrie. Oul are un continut ridicat de vitamine, care sunt conservate atat in cazul in care se fierbe cat si atunci cand este tinut la rece. Carnea de pasare reprezinta produsul principal, datorita faptului ca are cost mic de productie, este foarte usor de pregatit in foarte multe feluri. In acelasi timp are si o valoare nutritiva crescuta, continand multe proteine si mai putine acizi grasi decat carnea de porc de exemplu.

Pe langa oul si carnea de pasare, ca produs animal specific, se poate aminti si de ficatul gras, care la randul sau este produsul de cea mai mare valoare, fiind obtinut de la unele rase de gaste.

Luand in considerare toate lucrurile mentionate mai sus, putem afirma ca avicultura, cresterea pasarilor, poate fi o afacere de succes, care la inceput necesita o investitie mai mare, pentru a fi conform legilor actuale, dar in acelasi timp poate aduce un profit consistent pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *